Register your Account

Sign Up with us and enjoy!

A password will be e-mailed to you.

Turkish Login

Amerikan Vatandaşı Olma Yolları

Amerikan vatandaşı olma yolları 2 ana bölümde gruplandırılır:

  1. Çekiliş ile Green Card başvurusunda bulunmak.
  2. Sponsorluk yoluyla bir Green Carda başvurmak (örneğin: Evlilik yoluyla Amerikan vatandaşlığı).

İlk bölüm – Green Card Çekilişine başvurmak – sadece bir şekilde yapılabilir: Yıllık 50 bin kalıcı oturma izni belgesi sunan Çeşitlilik Vize Çekiliş programına başvuruda bulunarak. DV Çekiliş programıyla Amerikan Vatandaşlığı elde etme ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen Çeşitlilik Vize Çekilişi talep gereksinimleri sayfasına bakınız.

İkinci bölüm – Sponsorluk yoluyla Green Carda başvurmak – birkaç şekilde yapılabilir:

Yakın akraba ve aile sponsorluğu: Bir Amerikan vatandaşıyla evlenen ya da Amerikan vatandaşlığına sahip yakın akrabası olan kişiler içindir.

Sunulan vize tipleri:

  • IR-1: Bir Amerikan vatandaşının eşi
  • IR-2: Bir Amerikan vatandaşının 21 yaşının altındaki bekar çocuğu
  • IR-3: Bir ABD vatandaşı tarafından evlatlık alınan yetim kimse
  • IR-4: Bir ABD vatandaşı tarafından ABD’de evlatlık alınan yetim kimse
  • IR-5: en az 21 yaşındaki bir Amerikan vatandaşının ebeveynleri

İşveren sponsorluğu: Her mali yılda 140,000 işveren sponsorlu vize verilmektedir. Bir işveren sponsorluğunda vizeye başvurmadan önce işverenin ABD Çalışma Bakanlığından Çalışma Belgelendirme Onayı alması gerekmektedir. İşveren sadece bu onayı aldıktan sonra göçmen adına bir dilekçeyi dosyalayabilir.

İş veren sponsorluğunda 5 tip ABD vizesi verilmektedir:

  1. İstihdam İlk Tercihi (E1): Öncelikli Çalışanlar ( Bilim, sanat, eğitim, ticaret ve atletizm alanlarında olağanüstü becerilere sahip kişiler. Uluslararası alanda tanınmış ve en az 3 yıl öğretim ve araştırmalarda görev almış başarılı profesörler, çok uluslu yöneticiler veya deniz aşırı ülkelerde üyelikler, aile bağları, yardımcıları veya ABD işvereninin şubesi tarafından önceki üç yıldan en az bir yıl boyunca çalışmış olan yöneticiler).
  2. İstihdam İkinci Tercihi (E2): Yüksek Lisans Derecesine sahip uzmanlar veya olağanüstü beceri sahibi kişiler
  3. İstihdam Üçüncü Tercihi (E3): Deneyimli İşçiler, Profesyoneller ve Deneyimsiz İşçiler (Diğer İşçiler)
  4. İstihdam Dördüncü Tercihi (E4): Bazı Özel Göçmenler. E4 grubunda birçok alt grup vardır, örneğin: En az 12 ay boyunca Birleşik Devletler ordu güçleriyle veya Büyükelçilik ile doğrudan çalışmış ve ilgili gereksinimleri karşılayan Iraklı ve Afgan tercümanlar.
  5. İstihdam Beşinci Tercihi (E5): Göçmen Yatırımcılar

Bilinmesi Gerekenler:

  1. Uygun göçmenlerin bilgisayar ile rastgele seçildiği Amerika Çeşitlilik Vize Çekilişi programından farklı olarak bir Amerikan vatandaşı olmak için diğer tüm yollar “ilk gelen oturur” prensibine göre yürütülmektedir. Bu, ABD hükümetinin geçerli mali yıl için ayırdığı göçmen kotasını doldurduğunda mali yıl sona ermediğinde dahi diğer dilekçeleri incelemeyeceği anlamına gelir.
  2. Green Card Çekilişinde olduğu gibi, işveren sponsorluğundaki dilekçeniz ile eşiniz ve tüm 21 yaşının altındaki bekar çocuklarınız için Amerikan vatandaşlığı alabileceksiniz.